Franczyza

Słodkie początki

Dobra Pączkarnia to wyjątkowe miejsce, w którym codziennie powstają dla naszych Klientów tysiące słodkich specjałów. Pączki klasyczne z marmoladą, bestsellerowe różane i rafaello, oryginalne z adwokatem i czekoladą czy z bajecznie kolorową posypką - nasza wyobraźnia nie zna granic! Pomysł stworzenia punktu, w którym będzie można kupić ulubiony polski przysmak na bazie tradycyjnej receptury z 1989 r. o różnych smakach i kształtach, narodził się w Szczecinie na Bramie Portowej. Wkrótce zyskał uznanie wśród mieszkańców i stał się na tyle popularny, że Dobra Pączkarnia zaczęła budowę sieci franczyzowej.

Dynamiczny rozwój...

...przyczynił się na przestrzeni lat do ekspansji naszych punktów w ruchliwych lokalizacjach dużych miast w całej Polsce. Obecnie jesteśmy biznesowo związani z Polską Grupą Dystrybucyjną - dystrybutorem wysokiej jakości produktów piekarsko-cukierniczych, zrzeszającym kilka polskich hurtowni (Merkur, Holpol, Kobo i Sebmag). Współpraca z nim daje nam dostęp do najnowszych rozwiązań z dziedziny cukiernictwa oraz profesjonalne zaplecze technologiczne. Gwarancja obsługi wszystkich punktów przez najlepszą w swojej dziedzinie ogólnopolską sieć dystrybucyjną pozwala nam uzyskać jednakowo najwyższą jakość surowców w naszych punktach na terenie całego kraju. Jak się okazało, nie tylko szczecinianie pokochali świeże, cieplutkie pączki z Dobrej Pączkarni - również Poznań, Gdańsk, Wrocław i Warszawa poznały się już na ich smaku i najwyższej jakości składników. Co roku dołącza do nas kilka punktów z nowych lokalizacji.

Kto wie, być może następny powstanie właśnie w Twoim mieście?

Co oferujemy?

  • system franczyzowy oparty na sprawdzonym modelu biznesowym
  • profesjonalne doradztwo i program wsparcia przy podpisywaniu umów
  • kompleksowy projekt architektury wnętrza i wyposażenia Twojej pączkarni
  • harmonogram prac i finansowania inwestycji
  • szkolenia dla franczyzobiorcy i jego przyszłych pracowników
  • sprawdzoną sieć dostawców i partnerów
  • gwarancję bezpiecznej umowy
  • stały nadzór nad Twoją działalnością
  • kampanie marketingowe, spójne z identyfikacją wizualną sieci
  • świeży i smaczny produkt, który spełnia najwyższe normy jakościowe
  • szeroką ofertę smaków pączków

Kogo szukamy?

  • osób zaangażowanych w aktywne prowadzenie pączkarni i jej rozwój
  • osób przedsiębiorczych, poszukujących sprawdzonych pomysłów na własny biznes
  • osób posiadających odpowiedni kapitał na rozruch firmy
  • osób samodzielnych, z umiejętnością zarządzania zespołem i jego motywowania
  • osób odpowiedzialnych, które dopilnują najwyższej jakości naszych produktów oraz standardów prowadzenia punktu Dobrej Pączkarni
  • osób z pasją, którym zależy na dobrym produkcie i szybkim zwrocie z inwestycji!

Franczyza nie jest dla każdego - starannie dobieramy i selekcjonujemy partnerów, aby w przyszłości uniknąć konfliktów podczas współpracy biznesowej.

Profil lokalizacji

  • lokal o powierzchni min. 40 m², z dużą witryną sprzedażową
  • zlokalizowany przy głównym ciągu komunikacyjnym
  • brak schodów, podwyższeń przed lokalem
  • możliwość sprzedaży bezpośredniej z okienka
  • dwa wejścia do lokalu
  • przyłącze elektryczne o mocy min. 20 kW
  • wentylacja mechaniczna z wydajnością min. 2500 m³/h i podłączeniem ø 250 mm
Zasada 1

Inwestycja

Otwierając lokal pod szyldem “Dobra Pączkarnia” znacznie zwiększasz bezpieczeństwo swojej inwestycji. Po opracowaniu projektu technologicznego otrzymasz szczegółową specyfikację techniczną lokalu. Remont lokalu możesz również przeprowadzić przy współpracy z naszymi zaprzyjaźnionymi wykonawcami. My natomiast dostarczymy wyposażanie niezbędne do produkcji naszych pączków.

Do Twoich obowiązków na etapie inwestycji będzie należeć:

  • przekazanie Franczyzodawcy wszelkich niezbędnych materiałów i informacji koniecznych do zaprojektowania lokalu (np. informacje o lokalizacji, rzut DWG lokalu, itp.)
  • uzyskanie wszystkich niezbędnych decyzji administracyjnych (np. decyzja z SANEPID, pozwolenie na budowę, pozwolenie na użytkowanie, decyzja o lokalizacji reklamy zewnętrznej (np. zgoda konserwatora zabytków lub wspólnoty mieszkaniowej), opinia kominiarska
  • nadzór i koordynacja procesu budowy lokalu
  • opracowanie dokumentacji powykonawczej i uzyskanie wszelkich niezbędnych odbiorów dla otwarcia lokalu

Portal Franczyzowy

Portal Franczyzobiorcy to specjalnie zaprojektowana platforma, dzięki której uzyskasz dostęp do wszystkich niezbędnych dokumentów, instrukcji oraz Podręcznika Operacyjnego, który stanowi kompendium wiedzy Franczyzobiorcy. Za pośrednictwem Portalu w łatwy i intuicyjny sposób dokonasz raportowania niezbędnych danych do Centrali Franczyzodawcy.

Centralny system logistyczny

Centralny System Logistyczny zapewnia bezpieczne, wygodne i dochodowe prowadzenie pączkarni. Wszystkie produkty spożywcze, opakowania, a także odzież dla pracowników możesz zamówić korzystając ze specjalnej platformy internetowej – System Zamówień jest integralną częścią Portalu Franczyzobiorcy. Dzięki współpracy z Polską Grupą Dystrybucyjną zostaną one dostarczone bezpośrednio do Twojego punktu.

Marketing

Dobra Pączkarnia to marka najlepiej rozpoznawalna w branży. Dzieje się tak nie tylko z powodu najwyższej jakości naszych pączków. To także zasługa skutecznej strategii marketingowej i konsekwentnie kreowanego wizerunku marki. Działania marketingowe są prowadzone centralnie, ale jeśli Franczyzobiorca chciałby zająć się dodatkową promocją lokalną swojego punktu taka możliwość również istnieje. Prowadzimy stałe, zaplanowane działania marketingowe. Realizujemy akcje promocyjne i wprowadzamy sezonowe, okazjonalne pozycje do naszej oferty.

Zasady franczyzy, czyli 5 kroków
do własnego biznesu

Zasada 1

1. Spotkanie informacyjne

Na pierwsze spotkanie zapraszamy do Szczecina! Zależy nam na tym, aby każdy potencjalny franczyzobiorca dobrze poznał nasz zespół i firmę, dzięki czemu podejmie świadomą decyzję o rozpoczęciu własnej działalności zgodnej z naszym modelem biznesowym. Podczas pierwszego spotkania przedstawimy Ci zasady funkcjonowania lokalu, niezbędne warunki techniczne lokalizacji oraz koszty związane z budową Dobrej Pączkarni, po czym przekażemy wzór wstępnej umowy franczyzowej.

Zasada 2

2. Nawiązanie współpracy

Podpisana umowa przedwstępna nie jest równoznaczna z obowiązkiem podjęcia ostatecznej decyzji! Stwarza Ci możliwość zapoznania się ze szczegółami umowy franczyzowej oraz realnej oceny inwestycji. Na etapie podpisywania umowy jesteśmy do dyspozycji naszych franczyzobiorców. Dokonujemy szczegółowej analizy gospodarczej (m.in. zamierzenia inwestycyjnego, projekcji finansowej, tj. oszacowania stopy zwrotu, planu gospodarczego i finansowego) w celu zminimalizowania ryzyka. Jeśli wciąż wyrażasz zainteresowanie współpracą z nami, pomożemy Ci opracować biznesplan oraz znaleźć lokal dopasowany do naszych standardów w atrakcyjnym, aktywnym handlowo miejscu.Projekt lokalu opracuje dla Ciebie nasz doświadczony zespół, co pozwoli zoptymalizować funkcjonowanie Twojej pączkarni. Ustawienie urządzeń ma przyczyniać się do efektywności działalności, dlatego ważne jest, aby nasi Klienci mogli obserwować proces produkcji pączków. Na podstawie wstępnego projektu architektury wewnętrznej sporządzimy plan realizacji budowy i wyposażenia wraz z ich kosztorysem, a także ustalimy harmonogram prac, które są niezbędne do uruchomienia Twojego punktu Dobrej Pączkarni.

Zasada 3

3. Działania adaptacyjne

Po realizacji projektu podejmujemy działania adaptacyjne.Zależy nam na zaangażowaniu franczyzobiorcy począwszy od propozycji lokalizacji, aż po realizację wszelkich prac budowlanych, wentylacyjnych oraz związanych z pozyskiwaniem pozwoleń, oczywiście na podstawie naszych wytycznych. Z naszej strony zapewniamy Ci dobór i dostarczenie odpowiednich maszyn i urządzeń, które będą gwarancją sprawnej i niezawodnej pracy w Twojej pączkarni. Okres przygotowania punktu do otwarcia w dużym stopniu zależy od stanu technicznego wybranego lokalu (od miesiąca do trzech).

Zasada 4

4. Cykl szkoleniowy

Każdy franczyzobiorca przechodzi dwuetapowe szkolenie. Pierwsze z nich odbywa się w punkcie przy al. Niepodległości w Szczecinie, które trwa ok. 5 godzin i ma charakter pokazowy. Uczestnicy szkolenia przyglądają się jedynie całemu procesowi produkcji pączków oraz zapoznają z zasadami obsługi klienta. Drugie gruntowne szkolenie w wymiarze 150 roboczogodzin franczyzobiorca przechodzi we własnym lokalu, tj. w miejscu powstającej pączkarni. Wysyłamy tam jednego z naszych doświadczonych cukierników, który uczestniczy w uruchomieniu punktu i przeprowadzeniu praktycznego szkolenia dla wszystkich pracowników (ok. 6-10 pracowników). Całość kończy się egzaminem, na podstawie którego możesz uzyskać certyfikat, a tym samym stać się pełnoprawnym wykwalifikowanym franczyzobiorcą, który posiada licencję na produkcję pączków oraz może samodzielnie prowadzić Starą Pączkarnię.

Zasada 5

5. Prowadzenie punktu Dobrej Pączkarni

Udało Ci się otworzyć punkt Dobrej Pączkarni - gratulujemy! Wiemy, że każdy lokal ma swoją specyfikę, dlatego przekazywany jest ostatecznie do samodzielnego zarządzania franczyzobiorcy dopiero po miesięcznym okresie rozruchowym. Z naszymi partnerami pozostajemy jednak w stałym kontakcie mailowym i telefonicznym, tym samym stanowiąc przez cały czas ich dodatkowe wsparcie. Stworzyliśmy również specjalny elektroniczny portal dla naszych franczyzobiorców, do którego każdy otrzymuje indywidualny dostęp. Znajdziesz tam informacje niezbędne do prowadzenia własnego punktu: zarówno procedury dot. naszej receptury, listy produktów, podręcznik operacyjny i inne dokumenty do pobrania, jak i system składania zamówień. W trosce o prawidłowe funkcjonowanie prowadzimy w naszych pączkarniach nadzór i regularne kontrole. Podczas audytów osoby z zarządu lub instruktorzy dokonują oceny punktu na podstawie jakości pączków, czystości i zarządzania lokalem, komunikacji z Klientem itp. Wizyty mają na celu podniesienie standardów i zapobieganie ewentualnym odchyleniom od ustalonego wzorca funkcjonowania pączkarni, a także uniknięcia trudności w jej prowadzeniu. Jesteśmy otwarci na pomysły naszych partnerów i zapewniamy możliwość ich wdrażania, oczywiście w ramach kreowania pozytywnego wizerunku oraz rentowności całej sieci.

Marzysz o własnym słodkim biznesie?
Jeżeli jesteś zainteresowany naszą ofertą franczyzową, prosimy o wypełnienie poniższego elektronicznego formularza zgłoszeniowego lub kontakt pod adresem: kontakt@dobrapaczkarnia.pl.

Masz pytania lub wątpliwości?
Skontaktuj się z naszym kierownikiem ds. franczyzy, który chętnie przybliży warunki współpracy z nami oraz odpowie na wszystkie pytania, które pomogą Ci podjąć decyzję o rozpoczęciu własnej działalności.

ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY!
Dobra Pączkarnia
ul. 5 lipca 46
70-374 Szczecin
kontakt@dobrapaczkarnia.pl

Formularz zgłoszeniowy
dla franczyzobiorcy







    Ochrona danych osobowych

    1. Dane osobowe przekazane Dobrej Pączkarni w niniejszym formularzu są przetwarzane wyłącznie dla jej potrzeb i nie są udostępniane innym podmiotom. Dane te są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione, zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. z 2002r., Nr 101 poz. 926 z późn. zm.).
    2. Osoba wypełniająca niniejszy Formularz, z chwilą jego wysłania, wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych, niezbędnych do podjęcia czynności związanych z kontaktem odpowiedniej osoby z firmy Dobra Pączkarnia jako podmiotu będącego właścicielem systemu franczyzowego Dobra Pączkarnia, na podstawie ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. z 2002r., Nr 101 poz. 926 z późn. zm.).

    Dobra Pączkarnia to wyjątkowe miejsce, w którym codziennie powstają dla naszych Klientów tysiące słodkich specjałów. Pączki klasyczne z marmoladą, bestsellerowe różane i rafaello, oryginalne z adwokatem i czekoladą czy z bajecznie kolorową posypką - nasza wyobraźnia nie zna granic! Już dziś pomyśl o własnym słodkim biznesie, a zdradzimy Ci wszystkie tajniki naszej słodkiej receptury.

    Dowiedz się więcej na temat naszej oferty franczyzowej. Poznaj Dobrą Pączkarnię od kuchni, ciesząc się smakiem i zapachem naszych pączków na wyciągnięcie ręki.

    Zapraszamy do współpracy!